Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.
Kalpten tüm vücuda kan ileten aort damarının belli bir kesiminde genişleme meydana gelmesi aort anevrizması olarak adlandırılır. Kesin tedavi cerrahi yöntem uygulanmasıdır.
Aort anevrizmasının kendisi değil neden olabileceği komplikasyonlar acildir. Aort anevrizmasına bağlı olarak gelişebilen ani iç kanama, hayati organlara ve uzuvlara pıhtı atması, ani gelişen organ yetmezliği, inme gibi durumlarda hastanın acil olarak değerlendirilmesi ve uygun tedavi seçeneğinin uygulanması gerekir.
Atardamarlarda plak birikmesiyle karakterize bir durum olan ateroskleroz, aort anevrizmalarının başlıca nedenidir. Plak birikmesi aort duvarını zayıflatabilir ve anevrizmalara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.
Aort anevrizması olan hastaların birçoğunda şikayet görülmemektedir. Bunun yanında anevrizma genel olarak başka ve ilgisiz bir durum için yapılan rutin sağlık taramaları esnasında çekilen bir röntgen filmi ile keşfedilir.
Bu nedenle hastanın, anevrizma yırtılması olmadan önce bu konuda deneyimli bir merkezde takipte olması ve gerekiyorsa girişim planlanması hayati öneme sahiptir. Aort anevrizmaları tedavi edilmediği taktirde gelişebilecek bir diğer komplikasyon, anevrizma kesesi içerisinde pıhtı oluşumudur. Bu pıhtı oluşumu aort damarının ve dallarının direkt tıkanmasına yol açabileceği gibi, hayati organlara pıhtı atmasına yol açarak geçici ve kalıcı organ yetmezliklerine de neden olabilir.
Bazı durumlarda kesin ve net belirtiler aort damar genişlemeleri bazı durumlardaysa oldukça sinsi bir şekilde herhangi bir belirti göstermeden aniden gündeme gelebilmektedir. Aort damar genişlemelerinin zamanında fark edilip gerekli olan önlemlerin alınması ve gereken tedaviye zamanında başlanması; çoğu zaman sonu ölümle biten kötü bir tablonun ortadan kalkmasına neden olabilmektedir.
Bilgisayarlı tomografi sadece anevrizmanın boyutunu ve yerini belirlemez. Ayrıca anevrizma etrafındaki yapılar hakkında bilgi verir ve rüptür riskinin olup olmadığını da belli bir oranda ortaya koyabilir.
Trafik kazası gibi şiddetli bir travma sonucu meydana gelebilecek künt göğüs veya karın travması aort duvarına zarar verebilir. Bunun sonucunda da bozulmuş damar yapısı aort anevrizmasına neden olabilir.
Karın bölgesinde veya göğüste gelişen aort damarı genişlemesi iştahı etkilememektedir, aort anevrizması belirtileri ancak hastalığın gelişmişliğine bağlı olarak dolaylı yoldan mideye etki sağlamaktadır.
VüLower mekanizmasının düzenli ve sorunsuz işleyişi konusunda oldukça önemli bir yeri olan aort damarındaki zaman içinde farklı nedenlerin etkisinde genişlemeler olabilmektedir. Aort damarında meydana gelen bu genişlemelere aort anevrizması ismi verilmektedir.
Endovasküler anevrizma onarımı: Minimal invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini sağlar.
Anevrizma belirtileri balonlaşpersonın boyutuna, konumuna ve patlamasına bağlı olarak değişkendir. Anevrizma yavaş ilerlediğinden herhangi bir belirti göstermeyebilir.