Genellikle damar duvarının zayıflamasına bağlı olarak gelişen aort genişlemesi, kişiden kişiye farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir.
Kalpten tüm vücuda kan ileten aort damarının belli bir kesiminde genişleme meydana gelmesi aort anevrizması olarak adlandırılır. Kesin tedavi cerrahi yöntem uygulanmasıdır.
Aort anevrizmasının kendisi değil neden olabileceği komplikasyonlar acildir. Aort anevrizmasına bağlı olarak gelişebilen ani iç kanama, hayati organlara ve uzuvlara pıhtı atması, ani gelişen organ yetmezliği, inme gibi durumlarda hastanın acil olarak değerlendirilmesi ve uygun tedavi seçeneğinin uygulanması gerekir.
Elastikiyetini kaybeden bölgelerde kalbin belirli basınçla pompaladığı kan yavaş yavaş damarın zayıflayan bölgesinde kesecikler oluşturur ve genişlemeye başlar.
Ayrıca ultrason taramaları ile birlikte anevrizmanın boyutunda bir değişiklik olup olmadığı da anlaşılabilir.
Aort anevrizması veya diğer adıyla damar genişlemesi durumunda genellikle ilk başvurmanız gereken bölüm ve doktor kardiyoloji bölümü ve kardiyologdur. Kardiyologlar kalp ve damar ile ilgili hastalıklarda uygun tanıyı koyma ve süreci yönetmektedirler Ancak bunun dışında yakınınızdaki bir sağlık kuruluşunda kardiyoloji bölümü bulunmuyorsa genel cerrahi, kalp cerrahisi veya radyoloji gibi branşlarda da uygun teşhis sağlanmaktadır.
Tedavi edilmeyen aort anevrizmalarının çoğunda ne yazık ki sonuç aynıdır. Anevrizmanın beklenmedik bir zamanda yırtılması. Bu durum acil müdahale gerektiren aort anevrizması bir durum olmasına rağAdult males ne yazık ki sadece deneyimli büyük merkezlerde bu operasyonlar yapılabilmektedir. Bu nedenle, aort damarında yırtılma olan hastaların neredeyse yüzde 50-60’ı hastaneye ulaşabilse dahi hayatını kaybetmektedir.
Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir.
Bu hastalarda ayrıcı özellikle parmak eklemlerinde aşırı esnekler gözlemlenir. Bu durumda vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Daha geniş anevrizmalarda ise açık ve kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilir.
Göğüs bölgesinde veya sırtta ya da ikisinde birden aynı anda zonklamam benzeri derinden gelen ağrılar
Oldukça nadir olarak rastlanılmasına rağAdult men, karşılaşıldığı taktirde; zamanında müdahale edilmediği takdirde hastanın yaşamına neden olan aort damar yırtılması possibility taşıyan bir hastalıktır.
Endovasküler anevrizma onarımı: Minimum invaziv bir prosedür olan endovasküler cerrahide kateter kullanılır. Aort`a yönlendirilen kateter stent greftin damar duvarına yerleştirilmesini sağlar.
Ameliyat sonrası ağrı problemi nominal invaziv operasyonlarda çOkay daha hafif ve kısa süre olur