Aort anevrizması, kanı göğüs ve gövde dahil olmak üzere bütün vüLower boyunca taşıyan ana arter olan aortta meydana gelen genişlemeye bağlı olarak balon benzeri kesecik oluşmasıdır. Aort damarındaki bu genişleme arter duvarının katmanlarından incelmeye neden olur ve kan sızabilir.
Kalpten tüm vücuda kan ileten aort damarının belli bir kesiminde genişleme meydana gelmesi aort anevrizması olarak adlandırılır. Kesin tedavi cerrahi yöntem uygulanmasıdır.
Ultrason: Abdominal anevrizmaların varlığı ve boyutu hakkında bilgi sağlayabilir. Karın ve sırt ağrıları olan hastalarda abdominal anevrizmanın ve ağrıların nedenleri araştırılabilir.
Aile geçmişlerinde kardiyolojik sistemle ilgili olarak rahatsızlıklar veya ölümler yaşanmış olması
Ayrıca ultrason taramaları ile birlikte anevrizmanın boyutunda bir değişiklik olup olmadığı da anlaşılabilir.
Sigara Kullanımı: Özellikle böbrek damarlarının altında gelişen anevrizma ile sigaranın direkt bağlantısı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla birlikte daha çOkay abdominal anevrizmaların oluşmasında rol oynar.
Cerrah daha sonra stenti kateterin içinde tel boyunca hareket ettirerek, anevrizmanın oluştuğu alana doğru ilerletir. Bu esnada kateter geri çekilir ve stent anevrizmanın iki tarafında bir yay gibi genişler.
Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir.
Özellikle ileri evreye gelinceye kadar hastada belirgin şikayetlerin olmaması bununla birlikte gecikmenin de hayati hazard oluşturduğu aort anevrizması konusunda farkındalığın artması önem taşımaktadır.
Daha geniş anevrizmalarda ise açık ve kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilir.
Doktorlar, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplar. Fizik muayene sırasında abdominal anevrizmaların varlığı bazen karın bölgesinde nabız gibi atan bir kitle olarak hissedilebilir. Ancak torasik anevrizmalar fizik muayenede genellikle saptanamaz.
Aort anevrizması gelişme riski yaşla birlikte, özellikle sixty yaşından sonra artar. Erkeklerde aort anevrizması gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
Herhangi bir aort anevrizması, aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla possibility oluşturur.
Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin aort anevrizması nedir yeniden oluşturulma işlevi aksar.